NCERT Solutions Class 12

NCERT Solutions Class 12

Inverse Trigonometric Function : NCERT Solutions – Class 12 Maths (Ex 1)

Exercise 2.1

Find the principal values of the following:

1. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of  is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is 


2. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


3. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


4. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


5. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore,  Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


6. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


7. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 

Since, the principal value branch of  is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


8. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of  is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


9. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


10. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. Let NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Since, the principal value branch of NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, Principal value of  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


Find the value of the following:

11. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 = NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


12. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

Ans. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1


 

13. If  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 then:

A) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

(B) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

(C) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

(D)NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Ans. By definition of principal value for NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, option (B) is correct.


14.  NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 is equal to:

(A) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

(B) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

(C) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

(D) NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1 

Ans. NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 2.1

Therefore, option (B) is correct.

Leave a Reply

WhatsApp chat